Lue lisää

Avioehtosopimus

Avioehtosopimus määrittää, miten aviopuolisoiden omaisuus jaetaan avioliiton päättyessä avioeroon tai toisen puolisoista kuolemaan.

01.

Mikä on avioehto?

AVIOEHTOSOPIMUS KEVYESTI JA YMMÄRRETTÄVÄSTI

Avioliiton solmimisen myötä aviopuolisoille syntyy avio-oikeus toistensa omaisuuteen. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kummallakin puolisolla on oikeus  50% osuuteen puolisoiden yhteenlasketun omaisuuden nettoarvosta avioliiton päättyessä avioeroon tai toisen puolisoista kuolemaan.

Omaisuuden tasaaminen lain oletussäännön perusteella ei enää nykypäivänä usein vastaa puolisoiden omaa näkemystä siitä, kuinka heidän omaisuutensa tulisi avioliiton päättyessä jakaa. Lainsäätäjä onkin antanut puolisoille vapauden päättää siitä, mitä omaisuutta halutaan jättää avio-oikeuden piiriin ja mitä omaisuutta halutaan sulkea avio-oikeuden ulkopuolelle.

Omaisuuden avio-oikeuden alaisuudesta voi määrätä laatimalla avioehtosopimuksen.

02.

Mistä avioehdolla voidaan sopia?

Avioehtosopimuksen eri muodot

Avioehdolla voidaan määrätä siitä, mitä kummankin omaisuutta on avio-oikeuden piirissä ja mitä omaisuutta suljetaan avio-oikeuden ulkopuolelle. Käytännössä avioehdolla voidaan määrätä kahdesta eri asiasta:

  • Mikä omaisuus on avio-oikeuden piirissä ja jonka arvo jaetaan tasan avioliiton päättyessä?
  • Mikä omaisuus on avio-oikeuden ulkopuolella ja jonka arvo jää omistajalleen avioliiton päättyessä?

Avio-oikeus voidaan sulkea joko kaiken omaisuuden osalta tai ainoastaan tietyn avioehtoon kirjatun omaisuuden osalta. Avio-oikeus voidaan sulkea myös esim. ainoastaan toisen puolison omaisuuden osalta taikka tietyllä tavalla, kuten perintönä saadun omaisuuden osalta.

Avioliitto voi päättyä avioeroon tai toisen kuolemaan ja kummankin varalta voidaan kirjata omat määräykset. Ilman erillistä määräystä avioehto on voimassa avioerotilanteessa taikka avioliiton päättyessä toisen puolison kuolemaan.  

Kevytjuridiikalla laadimme suosimme avioehdon muotoa, jossa on selkeästi erilliset määräykset avioeron ja kuoleman varalle. Avioehto voidaan tällöin rakentaa selkeästi siten, että se pätee toivotulla tavalla avioerotilanteessa taikka avioliiton päättyessä toisen kuolemaan. Tällöin avioehto voidaan rakentaa esimerkiksi siten, että avioerotilanteessa kummallakaan ei ole avio-oikeutta mihinkään toistensa omaisuuteen, mutta toisen puolison kuollessa molempien avio-oikeus on voimassa normaaliin tapaan.

Kaikkien avioparien on suositeltavaa pohtia, laativatko he avioehdon vai ei. Myös avioehdon tekemättä jättäminen on syytä tehdä perustellun näkemyksen kautta. Avioehdon määräykset on myös suositeltavaa yhtenäistää testamentin määräysten kanssa.

03.

Minkälaisia avioehtoja yleensä laaditaan?

Avioehtosopimuksen Yleisiä määräyksiä

Avioehdon lopullinen muoto määräytyy aina sopijapuolten toiveiden pohjalta. Alla on yleisimpiä avioehdon määräyksiä:

  • Kummallakaan ei avio-oikeutta mihinkään toistensa omaisuuteen avioerotilanteessa tai avioliiton päättyessä toisen kuolemaan.
  • Avio-oikeus suljetaan vain avioerotilanteessa, mutta avioliiton päättyessä toisen kuolemaan on avio-oikeus voimassa.
  • Avio-oikeus suljetaan kaiken muun paitsi yhdessä omistetun omaisuuden osalta.
  • Avio-oikeus suljetaan vain perintöjen osalta.
  • Avio-oikeus suljetaan vain tietyn omaisuuden, kuten yritystoimintaan liittyvien yhtiöiden osalta.

On myös mahdollista, että aviopuolisot haluavat, että kaikki omaisuus jää avio-oikeuden piiriin, jolloin laadinnan lopputulema on se, että erillistä avioehtoa ei tarvitse allekirjoittaa. Avioehto voidaan myös laatia siitä syystä, että puolisot haluavat kumota aiemman avioehtonsa.

04.

Milloin avioehdon voi laatia?

Avioehtosopimuksen laadinnan ajankohta ja edellytykset laadinnalle

Avioehto tulee laatia oikeassa muodossa ja oikeaan aikaan:

  • Avioehtoa ei voi tehdä yksin. Avioehtosopimukseen tarvitaan kummankin puolison hyväksyntä, samalla tapaa kuin avio-oikeuden synnyttämään vihkimiseen on tarvittu.
  • Avioehto astuu voimaan rekisteröintihetkellä. Avioehdon voi laatia milloin tahansa ennen avioliittoa, mutta avioehdon voi jättää rekisteröitäväksi Digi- ja väestötietovirastoon aikaisintaan kuukautta ennen vihkipäivää.
  • Avioehto tulee laatia ja rekisteröidä ennen avioeron vireilletuloa tai toisen puolisoista kuolemaa. Avioeron tultua vireille ei voi enää määrätä avio-oikeudesta avioehdolla. Tällöin on syytä tutustua samantien osituskirjaan.
05.

Miten avioehto laaditaan?

kevytjuridiikan ratkaisuehdotus

Laadimme avioehtosopimuksia kiinteällä hinnalla verkkotilauksina. Tilauksen voitte tehdä sivulta löytyvällä tilauslomakkeella.

Lomakkeella pääset lähettämään tarvittavat tiedot ja perheoikeuteen erikoistunut kokenut juristimme on apunasi tarpeen mukaan ja varmistaa yksilöllisen tilanteen mukaisesti, että avioehtosopimus on toiveenne mukainen.

Varmistamme myös, että avioehto täyttää kaikki lain asettamat muotovaatimukset ja ohjaamme jatkotoimissa (mm. allekirjoitukset, todistajien valinta ja rekisteröinti).

Huipputason automaatiojärjestelmämme pitää huolen siitä, että koko prosessi on kustannustehokas ja sujuva.

Married couple shoes and feet below knee in fancy outfits

Tilaa laadinta Kevytjuridiikalta

Virallinen ja pätevä asiakirja

Kiinteä hinta laatutakuullla

Sisältää juristin neuvonnan

Nopea toimitus sähköpostiin