Lue lisää

Perukirjan laadinta ja perunkirjoitus

Perukirja laaditaan jokaisen Suomessa kuolleen henkilön jälkeen ja se toimii selvityksenä vainajan omaisuudesta ja oikeudenomistajista. Perukirja vahvistetaan perunkirjoituksessa.

01.

Johdanto

Läheisen kuolema on aina raskas kokemus. Surun keskellä on kuitenkin hoidettava monia käytännön asioita, joista yksi tärkeimmistä on perunkirjoitus ja perukirjan laadinta. Tällä sivulla käymme läpi perunkirjoituksen ja perukirjan laatimisen perusteet, lainsäädännöllisiä vaatimuksia ja miksi ne ovat niin tärkeitä.

02.

Mikä on perunkirjoitus ja perukirja?

Perunkirjoitus on tilaisuus, jossa käydään kuolinpesän taloudellinen tilanne ja oikeudenomistajat. Sen päätteeksi vahvistetaan perukirja, joka on virallinen asiakirja vainajan varoista ja veloista.

Perukirja toimii ennen kaikkea:

1. Kuolinpesän omaisuusluettelona

2. Vainajan viimeisenä perintöveroilmoituksena

3. Listana kuolinpesän perillisistä

4. Perinnönjaon pohjana

03.

Milloin perunkirjoitus on toimitettava?

Perunkirjoitus on toimitettava kolmen kuukauden kuluessa henkilön kuolemasta. Verohallinto voi hakemukesta pidentää määräaikaa, jos perukirjan laatiminen vaatii esimerkiksi laajaa selvitystyötä.

Määräaikaan voi hakea lisäaikaa verottajalta perustellusta syystä tämän ohjeen mukaisestil.

04.

Kuka on velvollinen toimittamaan perunkirjoituksen?

Perunkirjoituksen toimittamisvelvollisuus on ensisijaisesti sillä kuolinpesän osakkaalla, jonka hoidossa jäämistöomaisuus on. Tavallisesti tämä on leski tai perillinen, joka asui vainajan kanssa. Jos kukaan osakkaista ei ota tehtävää hoitaakseen, velvollisuus siirtyy sille, jolle se olosuhteisiin nähden lähinnä kuuluu.

05.

Perunkirjoituksen ja perukirjan laatimisen vaiheet

1. Valmisteluvaihe ja tarvittavien asiakirjojen kerääminen

  • Selvitä perilliset ja mahdolliset testamentinsaajat ja heidän henkilötiedot
  • Tilaa vainajan sukuselvitys (Digi- ja väestötietoviraston ohje https://dvv.fi/sukuselvitys)
  • Tilaa elossaolotodistus kaikista kuolinpesän osakkaista, jos tieto elossaolosta ei sisälly vainajan sukuselvitykseen (Digi- ja väestötietoviraston ohje https://dvv.fi/todistukset-vaestotietojarjestelmasta)
  • Kerää muut tarvittavat asiakirjat (avioehdot, testamentit ja osituskirjat)
  • Selvitä vainajan ja mahdollisen lesken omaisuus ja velat (pankkitilien saldot, lainhuutotodistukset, isännöitsijätodistukset omaisuudesta)
  • Kokoa listaus kuolinpesän kuluista ja hyväksyttävistä vähennyksistä
  • Valitse pesänilmoittaja (yleensä henkilö joka tuntee vainajan omaisuuden parhaiten)
  • Valitse kaksi uskottua miestä (toinen voi olla pesänilmoittaja)

2. Perukirjan laadinnan käynnistäminen 

  • Täytä tilauslomake, kun suurin osa tiedoista on selvillä
  • Jos jokin tieto puuttuu tilausvaiheessa voidaan se kuitenkin toimittaa myöhemmin erikseen

3. Perunkirjoituksen valmistelu

  • Päätä perunkirjoituksen paikka ja aika (kolmen kuukauden kuluessa kuolemasta tai hae lisäaikaa)
  • Kutsu osakkaat ja testamentinsaajat perunkirjoitustilaisuuteen hyvissä ajoin
  • Tarkista perukirjan tiedot annetun tarkastuslistan mukaisesti
  • Lähetä viimeiset päivitykset perukirjaan ja tarkasta lopulllinen muoto

4. Perunkirjoitustilaisuus

  • Käy valmiiksi laadittu perukirja läpi
  • Lähetä päivityspyyntö mahdollisista viimeisistä muutoksista 
  • Vahvistakaa perukirjan tiedot pesän ilmoittajan ja uskottujen miesten allekirjoituksin

5. Perukirjan toimittaminen verottajalle

  • Toimita perukirja Verohallinnolle perintöverotusta varten kuukauden kuluessa perunkirjoituksesta
06.

Mitä perukirjaan tulee sisällyttää?

Perukirjassa tulee ilmetä mm. seuraavat tiedot:

  • Vainajan täydellinen nimi, henkilötunnus, kuolinpäivä ja kotipaikka
  • Perilliset ja testamentinsaajat sekä heidän yhteystietonsa
  • Lesken tiedot (jos vainaja oli naimisissa)
  • Pesän ilmoittajan, uskottujen miesten ja muiden läsnäolijoiden tiedot
  • Vainajan ja lesken varat ja velat eriteltynä kuolinpäivän mukaan
  • Pesän varoista vähennettävät erät (esim. hautauskulut, perunkirjoituskulut)
  • Ennakkoperinnöt ja lahjat
  • Mahdolliset testamentit ja avioehtosopimukset
  • Henkivakuutuskorvaukset ja niiden edunsaajat
  • Lesken ilmoitukset (esim. tasinkoetuoikeuden käyttäminen ja kodin / irtaimiston pitäminen jakamattomana hallinnassa)
  • Tiedot mahdollisista edunvalvonnassa olevista pesän osakkaista ja heidän edustajistaan
07.

Uskotut miehet ja heidän roolinsa

Perunkirjoituksessa tulee olla läsnä kaksi uskottua miestä. Heidän tehtävänsä on Toimia perukirjan tarkastajina, Arvioida pesän varat parhaan kykynsä mukaisesti, allekirjoittaa valmis perukirja ja vahvistaa sen oikeellisuus.

Uskottujen miesten ei tarvitse olla ulkopuolisia tai esteettömiä henkilöitä. Pesän osakkaat tai heidän lähiomaisensa voivat toimia osakkaina. Heidän tulee kuitenkin olla täysi-ikäisiä ja täysivaltaisia henkilöitä.

08.

Yleisimmät haasteet perunkirjoituksessa ja perukirjan laadinnassa

Omaisuuden arvostaminen. Omaisuus tulee arvostaa käypään arvoonsa Erityisesti kiinteistöjen ja arvoesineiden kohdalla voi olla vaikeaa määrittää oikea arvoa, jolloin voi olla syytä pyytää asiantuntijan arvio. Yritysten arvostamisessa kannattaa hyödyntää verottajan ohjetta: Yritysvarallisuuden arvostaminen perintö- ja lahjaverotuksessa - vero.fi

Monimutkainen perherakenne. Uusperheet ja aiemmat avioliitot voivat tehdä perillisten määrittelystä hankalaa. Tällöin laadinta kannattaa laittaa käyntiin hyvissä ajoin, jolloin laadintaan sisältyvää neuvontaa voidaan hyödyntää myös osakkaiden selvittämisessä..

Ulkomailla oleva omaisuus. Kansainväliset omistukset vaativat erityistä huomiota ja mahdollisesti erillistä asiantuntija-apua siitä maasta, jossa omaisuus sijaitsee. Tällöin kannattaa varautua hakemaan verottajalta lisäaikaa perunkirjoituksen toimittamiseen hyvissä ajoin.

Velkojen selvittäminen. Kaikki vainajan velat eivät välttämättä ole helposti löydettävissä. Velkojen selvittämiseen kannattaa varata reilusti aikaa ja esimerkiksi saldotodistukset veloista kannattaa tilata pankeilta hyvissä ajoin.

Ennakkoperintöjen ja lahjojen huomioiminen. Aiemmin annetut lahjat voivat vaikuttaa perinnönjakoon ja ne tulee kirjata perukirjaan. Esim. lapselle annettu lahja oletetaan ennakkoperinnöksi, ellei lahjan antaja tätä erikseen kumoa lahjakirjassa tai testamentissa. Myös kuolemaa edeltävän kolmen vuoden aikana annetut lahjat katsotaan ennakkoperinnöksi.

Digitaalinen omaisuus. Nykyään on yhä tärkeämpää huomioida myös vainajan digitaalinen omaisuus, kuten verkkopalveluiden tilit. Nämä eivät yleensä vaadi erillisiä toimia perunkirjoituksen osalta ellei niihin liity rahallista arvoa olevaa omaisuutta, kuten esimerkiksi digitaalisia tekijänoikeuksia..

09.

Miksi perukirjan laadinta kannattaa tilata ammattilaiselta?

Vaikka perunkirjoituksen voi toimittaa ja perukirjan laatia itsekin, ammattilaisen käyttäminen tuo monia etuja:

  • Lainmukaisuus. Asiantuntija varmistaa, että perukirja täyttää kaikki lakisääteiset vaatimukset.
  • Tarkkuus. Ammattilainen osaa huomioida kaikki tarvittavat yksityiskohdat ja varmistaa, että esim. omaisuuden arvostukset ja velat on kirjattu oikein.
  • Puolueettomuus. Ulkopuolinen laatija voi helpottaa mahdollisia perillisten välisiä jännitteitä.
  • Verotukselliset näkökohdat. Asiantuntija tuntee perintöverotuksen kiemurat ja osaa optimoida verotuksen lain sallimissa rajoissa jo perukirjoitusvaiheessa.
  • Ajansäästö. Perunkirjoitus ja perukirjan laatiminen ovat useimmiten aikaa vieviä prosesseja kokemattomalle.
  • Stressin vähentäminen. Ammattilaisen apu voi helpottaa surun keskellä olevien omaisten taakkaa
10.

Perukirjan oikaiseminen ja täydentäminen

Jos perukirjassa havaitaan virhe tai puute sen laatimisen jälkeen, se voidaan oikaista tai täydentää laatimalla täydennys- tai oikaisuperukirja. Tämä on tärkeää tehdä mahdollisimman pian virheen havaitsemisen jälkeen, sillä virheellinen perukirja voi johtaa väärään perintöverotukseen tai ongelmiin perinnönjaossa.

11.

Yhteenveto

Perunkirjoitus ja perukirjan laadinta ovat kriittinen osa perinnön käsittelyä. Ne varmistavat, että kaikki osapuolet saavat oikeudenmukaisen kohtelun ja että perintöverotus toteutuu oikein. Vaikka prosessi voi tuntua monimutkaiselta, hyvällä valmistautumisella ja tarvittaessa ammattilaisen avulla se sujuu jouhevasti.

Muista, että vaikka perunkirjoitus on lakisääteinen velvollisuus, se on myös mahdollisuus kunnioittaa vainajan muistoa ja varmistaa, että hänen viimeinen tahtonsa toteutuu asianmukaisesti. Huolellisesti laadittu perukirja helpottaa perinnönjakoa ja voi ehkäistä mahdollisia riitoja perillisten välillä.

12.

Kevytjuridiikan ratkaisuehdotus

Erittäin tehokkaaksi ja luotettavaksi todettu tapa hoitaa perunkirjoitus on pesän ilmoittajan ja Kevytjuridiikan asiantuntijoiden yhteistyössä. Tällöin Kevytjuridiikan asiantuntijat kertovat, mitä tietoja lain vaatimukset täyttävään perukirjaan tarvitaan, ja te vainajan tilanteen parhaiten tuntevana tahona pystytte ne tehokkaimmin selvittämään ja toimittamaan.

Saatuamme tarvittavat tiedot pystymme asiantuntijoina viemään ne tehokkaasti lain vaatimukset täyttävän asiakirjan muotoon. Kun kaikki paperityö on tehty voitte pitää perunkirjoituksen sujuvasti laatimiemme asiakirjojen ja antamiemme ohjeiden mukaisesti. Ohjaamme myös perunkirjoitustilaisuuden jälkeen vaadituissa toimissa eli mm. perukirjan toimittamisessa verottajalle.

Asiakirjojen laadinta kannattaa aloittaa mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, eli teidän ei tarvitse odottaa sitä, että kaikki tarvittava tietoa on jo kasassa. Näin saatte myös parhaan hyödyn tilauksiin sisältyvästä juristin neuvonnasta.

Voit tehdä tilauksen asiakirjojen laadinnasta sivulta löytyvällä lomakkeella. Tämän jälkeen perheoikeuteen erikoistunut juristimme on apunasi ja varmistaa yksilöllisen tilanteen mukaisesti, että tilatut asiakirjat ovat toiveidenne mukaisia ja täyttävät kaikki lain asettamat muotovaatimukset. Huipputason automaatiojärjestelmämme pitää huolen siitä, että prosessi on kustannustehokas ja sujuva.

Tilaa laadinta Kevytjuridiikalta

Virallinen ja pätevä asiakirja

Kiinteä hinta laatutakuullla

Sisältää juristin neuvonnan

Nopea toimitus sähköpostiin