Testamentti on tärkeä oikeudellinen asiakirja, joka määrittelee testamentin tekijän toiveen siitä, miten hänen omaisuus jaetaan kuoleman jälkeen. Testamentin laatiminen on suositeltavaa kaikille täysi-ikäisille, ja se on ainoa tapa, jolla voi varmistaa, että omaisuus jaetaan halutulla tavalla. Tässä asiantuntija-artikkelissa käsitellään testamentin laatimista ja sen merkitystä usein toistuvien yleisten kysymysten kautta.
1. Kenen kannattaa laatia testamentti?
Testamentin laatiminen on suositeltavaa kaikille, jotka haluavat määrittää, miten heidän omaisuutensa jaetaan heidän kuolemansa jälkeen. Erityisesti seuraavat henkilöt hyötyvät testamentin laatimisesta:
- Henkilöt, joilla on merkittävää omaisuutta. Jos sinulla on merkittävää omaisuutta, kuten kiinteistöjä, arvokasta omaisuutta tai sijoituksia, testamentin laatiminen on tärkeää. Näin voit varmistaa, että omaisuutesi jaetaan haluamallasi tavalla.
- Avopuolisot. Avopuolisot eivät peri toisiaan lain oletussäännösten eli perintökaaren nojalla. Testamentilla avopuolisot voivat varmistaa, että heidän toiveensa toteutuvat perinnönjaossa.
- Aviopuolisot. Aviopuolisot eivät peri toisiaan lainkaan ilman testamenttia, jos heillä on lapsia. Jos aviopuolisoilla ei ole lapsia eivät he peri toisinaan tällöinkään kuin rajoitetusti Toisin sanoen leski ei voi itse määrätä kenelle ensin kuolleen omaisuus hänen jälkeen on menevä. Sen sijaan lesken jälkeen ensin kuolleelta peritty omaisuus menee ensin kuolleen perillsille, esim. vanhemmille tai sisaruksille. Eli jos avipuolisot haluat jättää toisilleen muutakin kuin mahdollisen avio-oikeuden mukaisen osuuden yhteenlasketusta omaisuudesta on syytä laatia testamentti tai jos he haluat varmistaa, että leski perii ensin kuollleen omaisuuden rajoituksetta.
- Uusperheet: Uusperheissä testamentin laatiminen on erityisen tärkeää. Testamentissa voit määrittää, miten omaisuutesi jaetaan biologisten lasten ja uusperheen lasten välillä ja varmistaa, että omaisuus jakaantuu heidän kesken oman toiveen mukaisesti. Samalla voidaan varmistaa, että läheiset saavat tarvitsemansa taloudellisen tuen.
- Henkilöt, jotka eivät halua jakaa omaisuutta lain oletussäännösten mukaisesti. Ilman testamenttia omaisuus jaetaan suoraan lain eli perintökaaren mukaisille perillisille. Jos haluat, että omaisuutesi jaetaan muulla tavalla on sinun laadittava testamentti.
- Henkilöt, jotka haluavat antaa lisäsuojaa tai lisäoikeuksia testamentinsaajille. Testamenttiin voidaan ottaa määäryksiä, jotka eivät ole suoraan perintökaaren nojalla periessä mahdollisia. Esimerkiksi testamentinsaajien puolisoiden avio-oikeus perittyyn omaisuuteen voidaan sulkea kokonaan pois tai testamentilla voidaan mahdollistaa omaisuuden siirtyminen sukupolven yli, jos ensisijainen perillinen ei ota perintöä vastaan.
2. Mitä tietoja testamenttiin on kirjattava?
Testamentin laatimisessa on tärkeää huomioida tiettyjä seikkoja, jotta se olisi pätevä ja selkeä. Testamentissa tulisi sisältää seuraavat tiedot:
- Tekijän henkilöllisyystiedot: Testamentissa tulee mainita testamentin laatijan nimi, henkilötunnus ja kontaktitiedot.
- Perilliset: Testamentissa tulee selkeästi määritellä, keille henkilöille omaisuus tulee jakaa testamentin tekijän kuoltua. Perilliset voivat olla esimerkiksi puoliso, lapset, sukulaiset tai hyväntekeväisyysjärjestöt.
- Omaisuuden jakamisen ehdot: Testamentissa tulee määritellä, miten omaisuus jaetaan perillisten kesken. Tämä voi sisältää esimerkiksi prosentuaalisen jaon tai tarkat ohjeet omaisuuden jakamiseen.
- Todistajien allekirjoitukset: Testamentti tulee allekirjoittaa kahden esteettömän todistajan läsnä ollessa. Todistajien tulee olla täysi-ikäisiä ja ymmärtää testamentin merkitys.
3. Miten perintö jaetaan, jos vainaja oli laatinut testamentin?
Jos testamentti on olemassa, perintö jaetaan testamentin mukaisesti. Testamentti voi sisältää tarkat ohjeet omaisuuden jakamisesta, mukaan lukien perillisten osuudet ja mahdolliset erityisehdot. Testamentin laatija voi nimetä myös testamentin täytäntöönpanijan, joka vastaa testamentin toimeenpanosta ja omaisuuden jakamisesta.
On tärkeää huomata, että testamentin täytyy olla pätevä ja täyttää lain vaatimukset, jotta sen määräykset tulevat voimaan. Testamentti tulee aina laatia huolellisesti ja tarvittaessa hyödyntää asiantuntijan apua varmistaakseen testamentin pätevyys ja toiveiden toteutuminen.
Lisäksi on syytä huomioida, että rintaperillisen lakiosavaatimus ja lesken lakisääteinen oikeus jäädä asumaan yhteisenä kotina käytettyyn asuntoon / kiinteistöön menevät testamentimääräysten edelle.
4. Milloin testamentti on mitätön?
On olemassa useita tilanteita, joissa testamentti voidaan julistaa mitättömäksi tai osittain pätemättömäksi. Näitä tilanteita voivat olla:
- Testamentin puuttuminen: Jos henkilöllä ei ole testamenttia, perintö jaetaan perintökaaren mukaisesti.
- Lainvastaisuus: Testamentti voi olla mitätön, jos se on laittomassa muodossa tai sisältää lainvastaisia määräyksiä.
- Mielentilatila: Testamentti voidaan kyseenalaistaa, jos sen laatimishetkellä testamentin tekijä oli kykenemätön ymmärtämään tekonsa merkitystä esimerkiksi mielenterveydellisistä syistä.
Kevyt yhteenveto
Testamentin laatiminen on tärkeää henkilöille, jotka haluavat määrittää, miten omaisuus jaetaan heidän poismenonsa jälkeen. Testamentin avulla voit varmistaa, että omaisuutesi menee haluamallasi tavalla ja että läheisesi saavat tarvitsemansa taloudellisen tuen. Testamentin laatiminen on suositeltavaa henkilöille, joilla on merkittävää omaisuutta, avopuolisoille ja uusperheille. On tärkeää laatia pätevä testamentti, jossa mainitaan tekijän henkilöllisyystiedot, perilliset, omaisuuden jakamisen ehdot ja todistajien allekirjoitukset. Testamentin olemassa ollessa perintö jaetaan testamentin mukaisesti.
Miten edetä asiassa?
Testamentin laadinta ja laatimatta jättäminen on osa kaikille täysi-ikäisille suositeltavia perusasioita. Laadimme Kevytjuridiikalla räätälöityjä testamentteja yksilöllisiin tilanteisiin